
ATIK ISI DEĞER YÖNETİMİ
Atık Isı Değer Yönetimine; Atık Isıyı İstediğimiz Yerde İstediğimiz Zaman Kullanmak Üzere Depolayarak Başladık
Atık ısı depolama, yaklaşan enerji kriziyle karşı karşıya kalındığında kurumların varlığını devam ettirebilmesinin ve sürdürülebilirliğini sağlamayabilmesinin en önemli etkeni olacaktır.
Etkin bir atık ısı geri kazanım yöntemi olan Termal Enerji Depolama (TED), ısıyı daha sonra istediğiniz zaman istediğiniz yerde kullanmak üzere yakalamanızı ve depolamanızı sağlayan bir teknolojidir. Atık ısı depolamamnın temel amacı, atık veya fazla termal enerji mevcut olduğunda depolayıp gerektiğinde serbest bırakarak yerinde veya istenilen yerde enerji arz ve talebini dengelemektir. Atık ısı yönetimi, başta karbon ayak izinin azaltılması olmak üzere enerji maliyetlerinin azaltılmasına, enerji sistemlerinin verimliliğini artırmaya ve fosil enerji kaynaklarının azaltılmasına önemli bir fayda sağlar.
Atık ısı depolama genel enerji kullanım verimliliğini artırmada, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmada ve atık ısı kaynaklarını etkili bir şekilde kullanmada önemli bir değerdir.
TAYTEK firması olarak 20 yıldır aktör ağ teorisi metodolojisinde döngüsel yönetim modellemesi konusunda faaliyet gösteriyoruz. Bu kapsamda birçok çözüm ortaklarımızla döngüsel üretim hedefinde birlikte binlerce atık üreten işletmeye milyon tondan fazla atık (atık, atıksu, atık ısı) değer yönetimi hizmeti verdik. Bu süreçte başta Ülkemizin atık yönetim modellemesi olan bakanlık tanımlaması ile MOTAT ve MOYDEN olmak üzere birçok atık yönetim ve endüstriyel simbiyoz projesini hayata geçirdik. Yeni sürecimizde atık değer yönetimi ve atıksu yönetimine ek olarak Eğitim Yönetim Teknoloji bütünlüğünde atık ısı değer yönetimini hedef edindik.
Bu hedefimiz kapsamda birçok akademik sanayici ve uzmanlarımız ile atık ısı yönetimi konusunda çözüm ortaklığı oluşturarak birlikte çalışıyoruz. Atık ısı değer yönetimine; TÜBİTAK onaylı proje olan atık ısıyı istediğimiz yerde istediğimiz zaman kullanmak üzere depolama projesi ile başladık. İlerleyen süreçte birçok atık ısı değerlendirme yöntemlerini geliştirerek devam edeceğiz.