ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE EKO-ENDÜSTRİYEL YÖNETİM

Çevre yönetimini yaptığınız organize sanayinizde çözüm geliştirmekte zorlandığınız ve şöyle olsa diye hayal ettiğiniz yeşil OSB hedefinize değer katan Eko-Endüstriyel yönetimin temellerini atmak ister misiniz?

Döngüsel yönetim ile bilişim teknolojilerini birleştirerek modelleyip çocuklarımız ve gelecek nesillerimiz adına Ülkemizin kullanımına sunduğumuz Bakanlık tanımlaması ile MOTAT projemizle nasıl tüm Türkiye’nin atık yönetimini Bakanlığımızın parmaklarının ucunda getirdiysek; OSB lerin de Eko-Endüstriyel Net Sıfır Atık, Atıksu, Atık ısı yönetimini parmaklarınızın ucuna getireceğimize güvenebilirsiniz. O günden bugüne hedeflerimize yönelik daha birçok proje geliştirdik. Metodolojilerimizi uluslararası sempozyuma davet ile bilim dünyası ile paylaştık.

Modelleyip hayata geçireceğimiz EKO-ENDÜSTRİYE OSB ATIK YÖNETİMİ SİSTEMİ ile bölgenizdeki tüm atıkların, atık suyun atık ısının yönetimini parmaklarınızın ucundan yönetebilir, Yeşil OSB endüstriyel simbiyoz, Endüstriyel net sıfır atık yönetimini ve Eko-Endüstriyel OSB nin temellerini oluşturabilirsiniz.

Kurumsal Döngüsellikte Geliştireceğimiz Uygulanabilir Değer Önerileri Sürdürülebilir EKO-ENDÜSTRİYEL OSB’ nin Temelini Oluşturur

Kurumsal Döngüsellik
Döngüsel iş modelleri simbiyoz dışında girdi gereksinimlerini, girdi maliyetlerini sera gazı emisyonlarını azaltabilir. Atık ısı, Atık enerji, su ve malzeme akışlarının geri kazanımı artı değer yaratabilir. Endüstriyel sıfır atık hedeflerine ulaştırabilir.

Endüstriyel simbiyoz verimliliğini ve güvenilirliğini artırabilecek küme düzeyinde değer yükselten yeni iş modellerine olanak tanır.
OSB Genelinde Simbiyoz
Bir kümedeki şirketler arasında süreç entegrasyonunu ve bir talep havuzunu oluşturmak için sistem odaklı düşünme yaklaşımı geliştirebilirler. Bir kümedeki süreç girdi gereksinimlerini, sera gazı emisyonlarını ve maliyetleri azaltabilmek için atık enerji, su ve malzeme akışlarının geri kazanımı ve ortak kullanımına yönelik altyapı oluşturabilirler.
Bölgesel Simbiyoz
Endüstriyel şirketler, paydaşlar arasında birinin atığının diğerinin değerli girdisi olabileceğini belirlemek için ürettikleri atık akışlarını birlikte değerlendirebilirler. Atık akışlarını yararlı ürünler halinde birleştirme veya işleme yöntemleri geliştirebilirler. Süreçlerin fiziksel entegrasyonu gerektirmeden de atık ticareti yoluyla atıkları değerlendirebilirler.
Daha Geniş Sistemde Kümelenme
Yenilenemez kaynakların daha üst düzeyde korunmasını ve daha yüksek ekonomik fayda sağlayabilir. Entegre yönetim sistemleri, simbiyoz esnekliğini ve güvenilirliğini artırabilecek yeni küme düzeyinde iş modellerine olanak tanır.

EKO-ENDÜSTRİYEL OSB Ağ Ölçeğinde Yönetilen Üretimden Üretime Bir Süreçtir

Ekonomik, çevresel ve sosyal etkilerin elde edilmesine yönelik kolektif bir yaklaşım gerektiren endüstriyel simbiyoz, döngüsel bir ekonominin gerçekleştirilmesinde önemli bir araçtır. Bilimsel çalışmalar temelinde Kişi ve kurum ölçeğinde değil üretimden üretime tüm aktörlerin aynı hedefte kolektif çalışmasını gerektiren ağ ölçeğinde iş modelidir. Sürdürülebilir yönetimi taraflar dışında konusunda deneyimli ve belli yetenekleri olan bir yönetici tarafından sağlanabilir.

Deneyimlerimiz
– Bağlantıların geliştirilmesi,
– Koordinasyon,
– Kapasite ve bilgi yönetimi,
– Değer değerlendirmesi ve dağıtımı,
– Faydalı koşulların geliştirilmesi
– Ölçeğin büyütülmesi

Yeteneklerimiz
– Sosyal beceriler,
– İnovatif iş yaklaşımı,
– Motivasyon ve İlgi,
– Etik ve Sorumluluk,
– Döngüsel Mühendislik
– Bilişim

Güçlü Bağlar Güçlü Deneyimlerle Oluşur
Her Zaman Birlikte Çalışmayı ve Adil Paylaşımı Referans Aldık

EKO-Endüstriyel OSB eko-verimliliği artırmanın giderek yaygınlaşan ve kaçınılmaz bir yoludur.

EKO-Endüstriyel OSB hedefini başarmanın en etkin yolu, OSB lerin kolektif olarak atık, atık su, atık ısı ve yan ürünlerin fiziksel değişimi yoluyla rekabet avantajı sağlayacağı ağlarını oluşturmak ve her çözüme, her tarafa adil ve eşit uzaklıkta durarak, atığın değerini eğitim yönetim teknoloji bütünlüğünde üretimden üretime yönetebilme yeteneğidir.
TAYTEK olarak bu bilinç ile 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin 16. (Barış, Adalet, Güçlü Kurumlar) ve 17. (Hedefler için Ortaklıklar) Hedeflerini tüm hedeflerin anahtarı olarak ilke edindik. Kurulduğumuz günden bugüne bu ilkelerle hizmet veriyoruz.

Güvenilir kararlar vererek ilerleyebilmenin ilk adımı “Bilinen, Ölçebilen, İzlenebilen” Güvenilir verilere sahip olmaktır.

Kuruluşlar döngüsel üretime geçme, döngüsel iş modelleri geliştirme karar süreçlerinde ilk adımı atmakta zorlanırlar.

Döngüsel üretim, Üretimden Üretime süreçte birçok perspektiften birçok bilinmeyeni olan bir denklemdir. Eldeki birkaç bilinenle bu denklemi çözümünü tanımlamak ütopik bir yaklaşım olacaktır.
Hedefleri tanımlamadan ve bir karar vermeden önce; Sizlere doğru kararlar vermenizi ve emin adımlarla izlemenizi güvenilir verilerle sağlayacak altyapıyı hazırlıyoruz.

İhtiyacınız olan altyapı

    • Ölçemek için, neleri bilmemize ihtiyacımız olduğunu belirleyebilmelidir,
    • Yönetebilmek için gerekenleri ölçebilmelidir,
    • Geliştirebilmek için izleyebilmelidir
    • Sürdürülebilirliğin sağlamak için kurumsal hafızayı oluşturabilmelidir
    • Eğitim – Yönetim – Teknoloji Bütünlüğünü sağlayabilmelidir.

Döngüsel üretim hedefinde bir atığın (Atık – Atık su – Atık ısı) sadece atık kodunu, mineralojik / Biyolojik özelliklerini, kalorifik değerini, kirlilik yükünü, termodinamik değerlerini, nem oranını bilmek Ekolojik – Ekonomik – Sosyal etkileri bir bütün olarak değerlendirilen döngüsel üretim denklemini çözebilmek ve hedefleri belirlemek için yeterli bilgi değildir.

Çoklu kazanç (Ekolojik – Ekonomik – Sosyal) Eko Endüstriyel OSB hedeflerini tanımlamadan önce mükemmele ne kadar yaklaşabileceğimizi belirlemek için gereken tüm bilinmeyenleri belirleyerek başlıyoruz

Döngüsel üretim doğrudan satın alınabilecek bir ürün veya hizmet değil aşama, aşama kat edilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte Neyi, Nerede, Ne zaman, Nasıl, Ne kadar, kaybedildiğinin farkında olmak, Gelişen teknolojilere ve metodolojilere güvenilir kararlarla uyum sağlamak ve geliştirilen inovasyonlarla daha iyisini yapabilmek için süreci etkileyecek değerleri ölçebilmeliyiz.

Döngüsel üretim atığın değerini koruduğumuz sürece sürdürülebilirdir.

Üretimden üretime süreçte atığın değeri atığa uygulanan işlemlerin bütünü ile korunur. Herhangi bir süreçte atığın değerini değiştiren herhangi bir işlem tüm süreci sürdürülebilirliğini ve ulaşılacak hedefi değiştirir.

Geliştirdiğimiz Projeler Eko-Endüstriyel OSB hedeflerini modelleyip hayata geçirebileceğimizin Referansıdır.

Biz Döngüsel Yönetim ile Bilişim teknolojilerini birleştirerek geliştirdiğimiz proje (küçük bir bölümü Bakanlık tanımlaması ile MOTAT) ile Türkiye’nin tüm atık hareketlerinin bir kişi ile izlenebilirliğini sağladık. (Projemizin (MOTAT) bizdeki kısmının bütününde tehlikesiz atıklar, tehlikeli kimyasallar ve karayollarındaki kazaların izlenebilirliği modellenmiştir)

Eko-Endüstriyel OSB, OSB var olduğu sürece yaşatılması gereken bir yönetim sürecidir. Birçok paydaşı/Aktörü’ de bünyesinde barındıran ve etkin yönetilmesi gereken bu süreçte Ekolojik – Ekonomik – Sosyal perspektifte paydaşlarda/aktörlerde etkenlerde değişim kaçınılmaz.

Sürdürülebilir bir yönetime sahip Eko-Endüstriye OSB ile Eğitim – Yönetim – Teknoloji bütünlüğünde Paydaşlara/Aktörlere sağlanan kazanımlar ve yapılan yatırımlar Paydaş/aktör hafızası ile birlikte değişmesi başarı performansında ciddi bir etkendir.

Sürdürülebilir Eko-Endüstriye OSB; Eğitim – Yönetim –Teknoloji Bütünlüğünde iyi tanılanmış bir kurumsal hafıza altyapısına sahip olmalıdır.